Legetøj der sætter gang i rollelegen

Legetøj der sætter gang i rollelegen

Det ser måske ikke sådan ud, men når dit barn leger ”købmandsbutik”, ”far-mor-børn” eller en helt tredje rolleleg, så er dit lille menneske i gang med at opbygge nye, vigtige færdigheder. Både sociale færdigheder og individuelle færdigheder.

Hør bare her, hvad familievejleder Lola Jensen siger om børns rolleleg:

"Fantasiuniverset, hvor dit barn får lov at påtage sig en anden rolle end den, de normalt har, er et sted, hvor dit barn ret risikofrit kan øve sig i at løse uoverensstemmelser med andre. Det er fantastisk at se, når børnene selv lykkes med at løse en konflikt, for så erfarer de, hvordan deres ord og handlinger har påvirket andre. Som forælder skal du derfor bare lytte til børnenes snak og kun træde til, hvis du føler, at tingene er ved at løbe løbsk.”

Så der er alt mulig god grund til at sætte gang i dit barns fantasifulde rolleleg. Her er en liste med legesager til rollegen, som hitter blandt børn i alle aldre:

Legekøkken og legemad

Mange rollelege går ud på at efterligne og afprøve de voksnes adfærd. Derfor er legekøkkenet også blevet så populært – for her får dit barn mulighed for at efterligne dig i nogle af de gøremål, du foretager dig hver dag. Og med et bredt udvalg af legemad, som frugter, grøntsager, kager og lignende, vækker du fantasilegen endnu mere til live, og du udvider dit barns ordforråd med nye ord og ny viden om mad: ”Værsgo’ her er en frugtsalat. Hvilken slags frugt er det her?”

Til alle familier med legekøkkener har Lola Jensen et par gode tips:

  • Tip nr. 1: Placér legekøkkenet tæt på jeres rigtige køkken.

Står dit barns legekøkken lige nu inde på børneværelset, så kan du starte med at flytte det ind i spisestuen eller, endnu bedre, ind i jeres køkken. På den måde gør du det nemt for din lille kok at observere og kopiere alt hvad du gør, lige fra de ingredienser, du finder frem fra skabene til måden, du rører i gryden på.

  • Tip nr. 2: Gå ind i legen – på det rigtige tidspunkt.

Især med små børn kan du ikke forvente, at de vil lege i deres legekøkkenet, samtidig med, at du laver mad. Dit lille barn vil gerne være sammen med dig, og helst oppe på armen eller lige ved siden af dig på køkkenbordet. Men når I er færdige med at tilberede aftensmaden, vil du måske opleve, at dit barn går hen i sit legekøkken og kopierer nogle af de ting, du gjorde eller sagde, da I var sammen ude i køkkenet.

Gå endelig med ind i legen – du kan for eksempel prøve at bestille en lækker dessert, en kop kaffe, eller spørge, om I skal tage opvasken sammen.

Købmandsbutik og café

Børn har masser af fantasi, og det er fantastisk at se, hvordan de bruger deres legetøj til mange forskellige ting. Én dag bugner deres købmandsbutik af frugt og grønt; næste dag kan man købe pizza fra en nyåbnet pop-up-café.

Den kombinerede butik og café fra FLEXA har mange spændende detaljer – bl.a. kan du vende topskiltet om, så ”shop” bliver til ”café”, og på den lille tavle kan dagens menu skrives eller tegnes med kridt.

Fuldend dit barns legeunivers med legemad, købmandsvarer og et kasseapparat – så kan din lille caféejer også øve sig på sådan noget som at vente på tur, bruge nye ord og forstå et begreb som penge.

Værktøjsbænk og værktøj

Med en værktøjsbænk i børneudgave får dit barn mulighed for at udfolde sine kreative sider og efterligne de voksnes praktiske opgaver. Og legen er ikke kun med til at styrke dit barns forestillingsevne og kreativitet – når dit barn leger side om side med andre, øver det sig også i at udvise empati og tage hensyn til andre.    

Med sine afrundede hjørner og naturlige materialer er værktøjsbænken fra FLEXA sikker at bruge, selv når flere små hænder er i gang med at save, skrue og hamre på samme tid. Dit barns FLEXA-værktøj kan monteres på bagvæggen, og skruestikken med drejehåndtag er en sjov detalje, der hjælper dit barn med at udvikle sin finmotorik.

Psst… Vil du også se, hvilke legesager, der udvikler og styrker dit barns motorik? Læs med her


Skrevet af FLEXA 2023